Bebek gelişimi açısından en önemli etkenler arasında yer alan gebelikte beslenme diyetisyen uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Anne adayının hamilelik dönemini kolay atlatabilmesinde etkili olduğu kadar bebeğin doğum anına kadar gelişimini sürekli desteklemektedir. Hamilelik süreci bir bütün olarak ele alındığında bireyler dönemsel olarak belirli kategorilere özen göstermelidir.
Kişinin gelişimde etkili olan dönemler üçe ayrılmaktadır: Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönem. Dönemler arasında en kritik olarak doğum öncesi dönem belirtilir. Bu zaman dilimi içerisinde anne adayının dikkat etmesi gereken konulara özen göstermesi gerekir. Uzman gözetiminde hayat düzeninde değişiklik yaratması kaçınılmaz bir gerçektir. Bebeklerinin fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimi bu sayede sağlanmaktadır.
Hamilelikte Beslenme Neden Önemlidir | Gebelikte Beslenme
Anne adayı kişiler zaman içerisinde beslenmenin öneminin farkındaysa gebelikte beslenme makale arayışında bulunabilmektedir. Daha fazla okuma yapmak bu konuda bilgiyi arttıracak anne adaylarının işini kolaylaştıracaktır. Hamilelik sürecinde kişilerin yediği besinler plasenta sayesinde bebeklere iletilmektedir. Anne ne yerse bebeği de mevcut yiyeceğin vitamin ve mineralinden faydalanır. Bundan dolayı bebek gelişimini destekleyen temel unsur beslenme olarak karşımıza çıkar.
Tıp dünyasındaki uzmanlar kişilere hamilelik sürecinde ilk 3 ayın oldukça kritik olduğunu belirtir. Bu kritik dönem içerisinde bebeğin temel organ ve işlevleri kazandığı bilinmektedir. Gelişimi sağlayan yardımcı unsurlar ise annenin tükettiği besinlerin değerlerinden karşılanır. Kritik dönem özelliklerini istenen düzeyde kazandırmak için anne adayları uzman gözetiminde yediğine ve içtiğine dikkat etmelidir.
Hamilelikte Beslenme Listesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte beslenme programı oluştururken anne adaylarının uzman açıklama ve önerilerine dikkat etmesi gerekir. Toplum arasında bilinen temel yanlışlar bulunur. Yanlışlar arasında annenin iki kişilik beslenmeyi göz önünde bulundurarak haddinden fazla besin tüketmesi bulunur. Temelde annenin yediği besin bebeğe gittiğinden bu doğru sayılabilir. Ancak sınırı aşan beslenmeler sorunlara yol açar.
Hamilelik süresi boyunca uzmanlar tarafından anne adayının ortalama 7-12 kilo alması önerilir. Bebeğin gelişimi sürekli göz önüne alınarak porsiyonları aşan yiyecek tüketimi sınırın kolaylıkla aşılmasına sebep olur. Uzmanlar tarafından önerilen durum her besinden yemek ama az az yemektir. Gerekli vitamin ve besin değerleri göz önünde tutarak programların hazırlanması gerekir.
Gebelikte Beslenme Kılavuzu Nasıl Oluşturulmalıdır?
Hamile bireyler gebelikte beslenme listesi oluştururken uzman doktorlar tarafından öneri alabilir aynı zamanda bu konu hakkında araştırmalar yapabilir. Beslenme kılavuzu oluştururken dikkat edilmesi gerekenler:
- Aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçınmak,
- Kritik dönemlerde alınması gereken vitamin değerlerini göz önünde bulundurmak,
- Bol su tüketimi,
- Tüketilmemesi gereken besinlerden uzak durmak,
- Aşırı beslenme değil doğru beslenmeye odaklanmak yer alır.
Beslenme alışkanlıkları düzeltilirken özellikle doğum öncesi ve doğum sırasında ilk ayları dikkatle takip etmelidir. Değiştirilecek her adım sayesinde bebeğinizin daha iyi büyümesi ve gelişmesi mümkün olmaktadır. Ancak her denilen durumu ciddiye almadan sadece alanında bilgili uzmanları dikkatle takip etmek gerekir.
Hamilelikte İlk 3 Ay Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Beslenmenin önemini kavrayan bireyler diğer aşamada ‘Gebelikte beslenme hangi ayda önemli?’ sorusunu araştırmaktadır. Bebeğin kemik, beyin, kas ve organ gelişimi ilk 3 ay içerisinde gerçekleşir. Genel hamilelik sürecini değerlendirdiğimiz de birinci trimester olarak adlandırılan üç ay oldukça önem kazanır.
Gebelik sürecinde anne adaylarının protein ihtiyacı normal zamana göre daha çok artmaktadır. Bundan dolayı bireyler düzenli olarak protein açısından zengin besinler tüketmelidir. Bu besinler arasında yoğurt, peynir, kırmızı et yer alır. Doktor takibinde akşam öğünlerine çoğunlukla kırmızı et eklenmelidir.
Gebelikte beslenme önerileri arasında sıklıkla ceviz ve balık tüketimi de yer alır. Bu besinlerin sahip olduğu B12 ve diğer vitaminler bebeğin zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Ceviz tüketimi öğünler arası az miktarda tüketilebilmektedir. Balık tüketimi ise doğru pişirme tekniği ile haftada en az bir gün gerçekleştirilmelidir.
Folik asit değeri hamilelik sürecinde büyük önem taşır. Eksikliği bireylerde kansızlığa yol açtığından bebekler için hayati tehlike unsuru oluşturabilir. Uzmanlar tarafından bu konuda özellikle sorun yaşayan bireylerin gebe kalma kararı aldıktan sonra desteğe başlanması önerilir. Hamilelik sürecinden 3 ay önce başlanabilen destek çalışması ilk üç ay içerisinde de devam ettirilir.
Folik asit bakımından zengin besinler ise şöyle listelenmektedir:
- Ispanak
- Karnabahar
- Fındık
- Fıstık
- Kepekli undan yapılan besinler bulunur.
Hamilelikte hafta hafta beslenme tablosu oluşturan kimi uzmanlar bulunur. Uzmanları takip eden anne adayları bu konuda yeterli bilgiye erişebilir. Haftalık olarak neleri tüketmesi gerektiğine dair fikir üreten kişi bu vitaminlerden eksik kalmamaktadır. Ancak bilinmelidir ki hafta içerisinde belirtilen vitamini tüm hamilelik süresinde tüketmek gerekir. Vitamin ve mineral bakımından az ama sürekli tüketim önem taşır.
Hamilelikte İlk 3 Ay Yapılmaması Gerekenler
Gebelikte beslenme nasıl olmalı sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise yapılmaması gereken davranışlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Beslenme konusunda yapılmaması gereken davranışların başında ilk aylarda yeşil çay tüketimine dikkat etmek bulunur. Siyah çaya nazaran daha çok önerilen yeşil çayları birinci trimester döneminde uzman doktorların önerdiği türler üzerine yoğunlaştırmak gerekir. Kimi yeşil çayların gebelik sürecinde problem yaratabileceği bilinmektedir.
Sigara, alkol ve uyuşturucu tüketimi de bir diğer bırakılması gereken alışkanlıklar arasında yer alır. Bebeğin gelişimini durdurabileceği gibi ölü doğum ya da bağımlı bebeklerin dünyaya gelmesi olası durumlar arasındadır. Ülkemizde de zaman zaman görülen annenin uyuşturucu maddeler kullanması sonrası maddeye bağımlı bebeklerin doğduğu bilinir. Gebelik öğrenildiği andan itibaren bu alışkanlıklar bırakılmalıdır.