Tunus İşi Hırka Nasıl Örülür?

Örgü ve tığ işleri özellikle kadınlar için hem bir boş zaman geçirme hem de el becerileri ile yeni bir şey üretmenin mutluluğunu sağlayan önemli kaynaktır. Özellikle kültürümüzde el işi örgü teknikleri oldukça gelişme göstermiş olduğundan hemen hemen her kadın hayatının bir döneminde örgü teknikleri ile haşır neşir olmuştur.

Örgü tekniklerinin sayıca fazla olması ve göze hoş gelen modellerin en çok tercih edilmesi hem örgü işini yapan kadınların bu işten keyif almalarını sağlıyor hem de severek yaptıklarından daha hızlı bir şekilde bitirebiliyorlar. Özelikle yapmış oldukları örgülerin de başkaları tarafından beğenilmesi çok daha fazla motivasyon sağlıyor.

Örgü teknikleri içinde en çok tercih edilen teknik Tunus işi örgü teknikleridir. Bu teknik ile birlikte düşünülen tüm örgü modelleri uygulanabiliyor. Tunus işi örgü tekniklerinde en çok kullanılan ve örgünün niteliğine en uygun olan çeşidi Tunus işi hırka modelleridir. Tunus işi hırka modellerinin örülmesi için belli bir kuralı yerine getirmek gerekiyor.

Tunus İşi Hırkanın Örülmesi için Bilinmesi Gerekenler

Tunus işi hırkada öncelikle örgünün başladığı ilk sırada 92 tane zincir çekilmesi gerekiyor. Ancak her zincirde bir ilmek alınmasına da dikkat edilmelidir. 92 adet zincir çekilmesi ve akabinde ilmek alınması işlemi sıranın sonuna kadar gidiyor.

Sıra denilen kavram hırkanın belirlenen boyutlarıdır. İlk sıranın sonuna gelinmesi ile birlikte bu sefer de sondan başa doğru aynı teknik ile geri geliniyor. Bir sıra sonu bir de sıra sonundan sıra başına iki şer iki şer gidilmesi gerekiyor. Bu işlem bittikten sonra bir alt sıraya geçiliyor.

Bir alt sıraya gelindiğinde oluşturulan ilmekler alınıyor. Alınan her ilmekten bir ilmek daha alınarak oluşturulan yedi ilmek sonrasında 6 adet zincir çekilerek örme işlemine devam ediliyor. Bu işlem toplam 15 ilmek olana kadar devam edilmesi gerekiyor.

Sonraki aşamada ise ipi tığın başına dolayarak bir defa olacak şekilde aradaki boşluğa girerek bir ilmek daha alınmalıdır. Burada yapılan şey ilmek artırımı yapmaktır. 15 ilmek bittikten sonra bir 15 ilmek daha alınıyor. Aynı şekilde yine ipi tığın başına dolayarak bir ilmek daha alınıyor. Bu kısım kol kısmının tasarımı olarak sunuluyor.

Sonraki aşamada ise hırkanın arka kısmı için 32 ilmek daha alınıyor. Tunus işi hırka örümünde hırkanın arka kısmı 32, ön eve kol kısımları ise 15 ilmekten oluşması gerekiyor. Tüm bu işlemler bittikten sonra yeniden geriye doğru gidiliyor ve tığın başına dolandırılan ilmekler artması için alınıyor.

Tunus İşi Hırka Örümünde 3. Sıra İşlemleri

Bu işlemler bittikten sonra üçüncü sıraya geçiliyor. Üçüncü sırada 6 tane ilmek alınıyor ve eğer hırkada ikinci bir renk düşünülüyor ise ikinci renge 6 zincir çekiliyor. Sonra ilk renge 6 zincir çekilerek her iki rengin birbiri ile uyumlu ve art arda gelmesi sağlanabiliyor. Bu işlem iki şer defa yapılarak üçüncü sıra tamamlanıyor.

Üçüncü sıranın sonuna gelindiğinde aynı işlem sıranın sonundan başına doğru yeniden yapılması gerekiyor. Bu işlem yapılırken dikkat edilmesi gereken konu kolun sırasının 21 olana kadar aynı işlemin devam edilmesidir.

Hırkanın genel anlamda boyu 61 sıra olmalıdır. Eğer ki hırka üzerinde herhangi bir desen olması isteniyor ise 61 toplam sıranın 52. sırasında bu desenlerin konması gerekiyor. Tüm bu işlemlerin bitmesi ile birlikte Tunus işi hırka yapımı da bitmiş oluyor. Hırka yapımında iki farklı rengin kullanılması hırkanın görüntüsü açısından büyük önem taşıması açısından önemlidir.

Tunus İşi Hırka Modelleri

Yorum yapın