Bebeklerde Yanık Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde yanık yüksek ısı, güneş ya da birtakım kimyasallara temas etme neticesinde gelişen ve cilt üzerinde oluşan birtakım doku hasarlarıdır. Bebeklerin cildi çok hassas ve bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş olduğundan iyileşme süreçleri son derece sorunludur. Bebekler için birçok farklı yanık çeşidi vardır. Bebeklerde el yanığı en çok rastlanılan yanık türlerindendir. Yanıkların şiddet derecesi de önemlidir. 1. Derece, 2. Derece, 3. Derece olmak üzere farklı şiddette cilt yanıkları oluşabilmektedir.

Soba ve güneş yanığı gibi farklı yanık türleri olsa da her birinin cilt üzerindeki acı derecesi farklılık göstermektedir. Güneş yanıkları yaz mevsimlerinde sıklıkla görülen ve iz olarak da kendini belli eden yanık türlerindendir.

Bebeklerde Yanık Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde yanik belirtileri nelerdir
Bebeklerde Yanık Belirtileri Nelerdir?

Bebekler son derece hareketli varlıklardır. En ufak bir gözden kaybolmaları dahi türlü kazalar ile karşılaşabilmelerine ortam yaratabilir. Bebeklerin en çok karşı karşıya kaldığı kazalardan birisi de yanıklardır. Yanık belirtileri yanığın türüne göre kendini belli etmektedir. Genel olarak bebeklerde yanık belirtileri şöyledir:

  • Patlamış ya da patlamamış ve sızlatan su kabarcıkları,
  • Cilt üzerinde şiddetli bir ağrı,
  • Şişme,
  • Kızarmış ya da kararmış renkte bir cilt,
  • Şok
  • Cildin soyulması

gibi belirtiler ortak yanık belirtileridir.

Bebeklerde Hava Yolu Yanık Belirtileri

Bebeklerde yanık türleri eğer hava yollarında meydana gelmiş ise meydana gelebilecek bazı belirtiler arasında şunlar vardır:

  • Dudak ve çevresinde yanıklar
  • Ağız iç kısmında yanık izleri
  • Solunumda güçlük
  • Hırıltı ve ses değişimleri
  • Koyu lekeli mukus
  • Öksürme

gibi farklı belirtiler görülmektedir.

Bebeklerde Yanık Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde görülen yanık türleri farklı nedenlere dayanmaktadır. Özellikle yeni emekleme ve yürüme aşamasında olan bebekler için kış aylarında evlerdeki ısınma şekilleri bu nedenlerin en önemli tetikleyicileri arasında yer almaktadır. Bebeklerde yanık nedenleri şunlardır:

bebeklerde yanik nedenleri
bebeklerde yanik nedenleri
  • Sıcak su dökülmesi,
  • Isı yayan elektronik cihazlara temas etme,
  • Kimyasal maddelere maruz kalma,
  • Güneş ışınlarına fazla maruz kalma,
  • Mangal ve ocak tarzı ısı derecesi yüksek yerlere temas etmek

En önemli yanık nedenleri arasında yer almaktadır. Bebeklerde yanığa ne iyi gelir sorusuna ancak yanık türüne göre verilebilmektedir.

Bebeklerde Yanık İçin Hangi Bölüm ve Doktora Gidilmelidir?

bebeklerde yanik icin hangi doktor
Bebeklerde Yanık İçin Hangi Bölüm ve Doktora Gidilmelidir?

Bebeklerde yanık tedavisi için doktor müdahalesinde geç kalınmamalıdır. Bu yanıkların derecesinin teşhis edilmesi ve uygun bir tedavi yönteminin uygulanması için öncelikle acil servise gidilmelidir. Hızlı bir müdahale tedavinin ilerleyen dönemlerde etkisini göstermesi açısından önemlidir. Yanıklarla asıl olarak ilgilenen bölüm plastik cerrahi bölümüdür. Bu bölümde yanıklardan kaynaklı olarak oluşan yaraların iyileşmesi için uygun bir tedavi ortamı yaratılır. Aynı zamanda yara tamamen iyileştikten sonra da plastik cerrahi uzmanları yardımı ile yanıktan kalan izlerin tedavileri de yapılmaktadır. Bebeklerde yanık kremi tedavisi ile yüzeysel yanıklar hızlı şekilde tedavi edilse de derin yanıklarda daha detaylı bir tedavi uygulanması gerekmektedir.

Bebeklerde Yanık Teşhisi

Bebeklerin maruz kaldığı yanıkların teşhisinde doktor genel olarak cildi inceleyerek bir teşhiste bulunmaktadır. Cildin üzerinde meydana gelen bir rahatsızlık olduğundan dışarıdan bakılarak da yanık konusunda bir teşhis ortaya koyabilir. Ancak daha yüksek boyutlu bir yanık durumu söz konusu ise bebeklerin yanık merkezine nakledilmesini isteyebilir. Bebeklerde yanık ve su toplaması ile ilgili olarak diğer yaralanmaların teşhisinde laboratuvar testleri ve X- ışınlarından da yararlanabilir.

Bebeklerde Yanık Tedavisi

Bebeklerin teni son derece hassastır. En ufak yanık türlerinde dahi bebeklerin doktora götürülmesi önerilmektedir. Küçük olan yanıklar genelde basit merhemler yardımı ile evde birkaç hafta içerisinde iyileşmektedir. Bebeklerde yanık tedavisi nasıl yapılır sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir:

  • Güneş Yanıkları

Bebeklerde güneş yanıkları genelde fazla ciddiye alınmayan yanıklardır. Tatil bölgelerinde güneşe fazla maruz kalmaları tenlerinde kızarıklık olarak kendini gösterebilir. Çok fazla güneşe maruz kalmamışlarsa medikal krem ve jellerden yararlanabilirsiniz. Bunlar hem acıyı alır hem de kolayca toparlanmasını sağlar. Bebeklerde güneş yanığı oluştuğunda yoğurt gibi serinletici ve acıyı hafifletici yöntemler denemek faydalı olabilmektedir.

  • Soba Yanıkları

En ciddi yanık türleri arasında gösterilirler. Derecelerine göre uzman doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Bu yanıkların tedavilerinde serin kompresler, buzlu olmayan soğuk su, ağrı kesiciler, antibiyotik içeren kremlerle tedaviler gerçekleşmektedir. Bebeklerde yanık izi kalır mı diye sorulduğunda soba yanıklarının ciddi sorunlar ortaya çıkardığı söylenebilmektedir. Özellikle derin yanık bölgelerinde silikon içerikli pomatlar tedavide iz kalmaması açısından büyük bir önem taşımaktadır.

  • Çay Yanıkları

Bu yanıklar da anlık gelişen yanıklar olduğundan yanan bölgeyi ilk olarak serin bir suyun altına tutmanız gerekmektedir. Bebeklerde çay yanığı tedavisi için bölgenin şiddetine göre merhem ve antibiyotikli kremler kullanılabilir. Güneşten korunması son derece önemlidir.

  • Gece Yanığı

Erken teşhis ve müdahale son derece önemlidir. Bebeklerde gece yanığı tedavisi sırasında lokal pansumanlar, krem ve ağrı kesiciler, B vitaminleri ve virüs karşıtı birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. İstirahat ve bol sıvı tüketimi hastalığın iyileşmesinde önemlidir.

Bebeklerde Yanık Tedavi Edilmezse

Bebeklerde yanık izi nasıl geçer sorusuna yanıt olarak erken teşhis ve müdahale şeklinde yanıt verilebilmektedir. Bebeklerde yanık tedavi edilmediğinde çok şiddetli ağrılar ortaya çıkacaktır. Bu da bebekte iştihasızlık, uykusuzluk gibi durumların görülmesine neden olabilir. Gece uykusunu tam alamadığından huzursuz bir ruh halinde olacaktır.

bebeklerde yanik tedavi edilmezse
bebeklerde yanik tedavi edilmezse

Her ne kadar bebeklerin teni hızlı bir şekilde toparlansa da son derece narin olduğundan derin yanıklarda ciltte iz kalma durumu meydana gelebilir. Bu nedenle hızlı tedavi yanık izlerinin ortadan kalkmasında oldukça etkilidir. Bebeklerde 2 derece yanık iz bırakır mı merak edilen konulardandır. Bu yanık türlerinin tedavi edilmemesi ya da yanlış müdahale edilmesi az da olsa iz kalmasına neden olabilmektedir.

Bebeklerde Yanıklara Ne İyi Gelir?

Bebeklerde soba yanığı gibi yanık türleri görülebilir. Böyle durumlarda yanık derecesinin şiddetine göre tedaviler uygulanmaktadır. Güneş yanıklarına yoğurt en bilinen yöntemler arasında yer almaktadır. Sıcak su ve çay gibi yanıklarda serin su ile kompres rahatlatıcı etki yaratmaktadır. Ancak 2. derece yanık tedavisi konusunda uzman doktor yardımı alınmalı ve çeşitli yanık pomatlarından, merhem ve jellerinden yararlanmalısınız. Yanık oluştuğunda bölgenin hemen soğutulması gerekmektedir. En az on dakika kadar serin su altında bekletilmesi acının hafiflemesinde son derece etkilidir.

Bebeklerde Yanıklara Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde yanık oluştuğunda kesinlikle yanlış müdahalelerden uzak durmanız gerekmektedir. Bebeklerin cildinde ikinci ve üçüncü derece yanıklar varsa evde uygulanan yöntemler kullanılmamalıdır. Bu yöntemler yalnızca güneş yanığı gibi yüzeysel yanıklara iyi gelir. Özellikle üçüncü derece yanıklarda sinir ve kas dokusu etkileneceği için yaranın üzerinin sarılması ya da üzerine buz konulması zararlı etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda yanıklı bölgenin güneşe maruz kalmaması da önemlidir. Diş macunu, yumurta akı, yağlar yanık üzerine sürülmemelidir.

Bebeklerde Yanık İlaçları

Bebeklerde görülen yanıklar için birtakım merhem ve pomatlar kullanılabilir. Fito krem, Hametan, Bepanthen Plus, Silverdin Plus, Madecassol Krem, Anestol Pomad yanık tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer almaktadır. Ancak bu ilaçların kullanılmasında mutlaka doktor tavsiyesi almanız gerekmektedir.

Bebeklerde Yanık Ameliyatı

Üçüncü derece yanıklar tam kat yanıklar olarak da bilinmektedir. Bu yanıklarda deri grefti ve fleple onarım gibi çeşitli operasyonlar gerçekleştirilebilir.

  • Deri Grefti

Plastik cerrahlar tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yanık tedavisinde vücudun başka bir yerinden alınan deri yanıklı bölgeye nakledilmektedir.

  • Fleple Onarım

Açık yaraların kapatılmasında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kan damarlarından beslenen doku parçalarının bulundukları yerden başka bir yere yani eksik dokunun kendini tamamlaması için aktarılması işlemidir.

Bebeklerde Yanık İle İlgili Olarak En Merak Edilenler

Bebeklerde Yanik
Bebeklerde Yanik

Bebeklerin teni son derece hassastır. Bu nedenle de onları yanık gibi acılı bir süreçten korumak büyük bir önem taşımaktadır. Bebeklerde yanık ile ilgili olarak merak edilen çok fazla ayrıntı vardır. Belirtilerinden tedavilerine kadar çok geniş kapsamlı bir süreçtir. Her yanık farklı belirtiler ortaya çıkardığından bu yanıkların tedavileri de farklı olacaktır. Bu nedenle bebeklerde görülen yanık sorunları konusunda en merak edilenler ise şunlardır:

  • Bebeklerde Yanık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde yanık belirtisi gözle görülebilecek niteliktedir. Derin olmayan yanıklar kendini kızartı ile belli eder. Derin yanıklarda ise derinin soyulması ve alt kısımlarının görülmesi ile yanık yerleri teşhis edilebilir. Su dökülmesi ile meydana gelen yanıklarda su kabarcıkları görmek mümkün olmaktadır. Bu tarz yanıklarda oluşan kabarcıkların patlatılmaması son derece önemlidir.

  • Bebeklerde Yanık Ağrıya Neden Olur Mu?

Yanık türü ne olursa olsun bebeklerin cildinde ciddi anlamda hasara ve acıya neden olabilmektedir. Bu yanıkların acısının dindirilebilmesi için mutlaka erken tedavi uygulanmalıdır. Yanık eğer kemiğe kadar inmiş ise yanığın acısı son derece yüksek olacaktır. Böyle durumlarda sürekli olarak doktor gözetiminde kalmaları gerekebilir. Ancak güneş yanığı gibi yüzeysel yanıklarsa bebekler bu süreçte daha da hızlı bir şekilde iyileşebilirler. Acı hissini de birkaç gün içerisinde hissetmemeye başlarlar.

  • Bebeklerde Yanık Tamamen Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde yanıkların geçmesi için uzun bir süre gerekebilir. Bu süreci yanığın derecesi belirlemektedir. Güneş yanıkları birkaç hafta içerisinde kaybolurken derin yanıkların iyileşmesi daha uzun sürebilmektedir. Tüm yanık türlerinin iyileşme süreci farklılık gösterebilir. Bu süreçte bebeklerin tenlerinin taze olması iyileşme sürecinin hızlı olmasını sağlar. Her bebek farklı sürelerde iyileşse de bir yetişkinden çok daha hızlı bir şekilde toparlanabilirler.

  • Bebeklerde Yanık Acısı Nasıl Dindirilir?

Bebeklerde yanık acısının dindirilmesi için yanıklı bölgeyi su altına tutmanız gerekir. En az on dakika su altına tuttuktan sonra ağrı giderici merhemleri doktor tavsiyesi ile kullanabilirsiniz. Bebeklerde yanık acısını dindirmek için doktorun vermiş olduğu merhemlerin dikkatlice kullanılması oldukça önemlidir. Böylece hem iyileşene kadar yaranın acısını çok hissetmezler hem de kısa sürede tenlerinde iz kalmadan iyileşebilme imkanı bulabilirler.

  • Bebeklerde Yanık Ve Su Toplaması Durumunda Ne Yapılmalı?

Su kabarcıklarının kesinlikle patlamaması gerekir. Doktora başvurmak ve doktor gözetiminde bir tedavi uygulamak en doğrusudur. Kendiliğinden patlaması ya da doktor eşliğinde müdahale edilmesi en doğrusudur. Eğer kişiler bu kabarcıklara kendileri müdahale ederlerse bebeklerin teninde ciddi anlamda lekeler kalabilir. Aynı zamanda acıya da sebep olabilmektedir.

  • Bebeklerde Yanık Durumunda Ne Yapılmalı?

Bebeklerde yanık oluştuğunda önce acısının alınması gereklidir. Eğer sıcak su ya da soba yanığı gibi ciddi derecede bir yanık ise bekletilmeden doktora götürülmesi gereklidir. Yanık tedavisinde yanlış uygulamalar yerine daha bilinçli hareket edilmesi tedavi sürecini hızlandıracak etkiler ortaya çıkaracaktır. Her müdahalenin uzmanlar eşliğinde yapılması son derece önemlidir. Bebeklerde yanık meydana geldiğinde geleneksel ve yanlış tedavi yollarına başvurulmaması son derece önemlidir.

 

Önerilen Yazı: Genital Bölge Seyirmesi Neden Olur?

 

Yorum yapın