Çek kırdırma nedir, Çek Kırdırma Oranları 2023 yeni ve güncel haliyle, bu işlemler de merak edilen soruların yanıtlarını bu içerikten bulabilirsiniz.
Çek kırdırma oranları, vadesi gelmeden çeklerini bozdurmak isteyen kişiler için cevabı merak edilmektedir. Çeki olup ödeme günü gelen kişiler, komisyon ya da faiz ödemeden çeklerini bozdurabilirler. Ancak vadesi gelmeyen çeklerini bozdurmak isteyen kişiler ise belli bir faiz ve komisyon ücreti ödemeleri gerekmektedir. Faktoring şirketleri ya da bankalar; günü gelmeyen çekleri bozdurmak için bazı faiz oranları ile kesintiler yapmaktadır. Ödemelerini uzun vadeye yayarak yapmak isteyen işletmeler sıklıkla çek yöntemini kullanmaktadır.
Çek kırdırma oranları 2023 yılının detaylarına geçiş yapmadan önce bazı genel tanımlar ve bilgileri sizlere sunmak istiyoruz. Çek ile ödeme yapan bir şirket, çekin üzerinde yazan miktarı belirttiği tarih gününde bankaya yatırmak zorundadır. Ödeme yapacak olduğu kişiyle bankaya giderek çekin yatırılacak olduğu tarihte ödemesini almaktadır. Kullanıcıların bu konu hakkında en çok merak ettiği şeylerden biri de çek kırdırmanın ya da bir farklı deyişle çek bozdurma işlemlerinde tahsil edilen komisyon hesaplarını nasıl yapıldığıdır.
Bizler de siz değerli okuyucularımız için bu yazımızda çek kırdırma oranları hakkında kapsamlı bir yazı hazırladık. Çek kırdırma faiz oranları ve vade oranları 2023 içeriğinize geçiş yapmadan önce sizlere bir başka içerik önerisinde daha bulunmak istiyoruz. Acil paraya ihtiyacım var konumuzu inceleyerek, acil nakit para bulma yöntemleri hakkında farklı alternatiflere de göz atabilirsiniz.
Çek Kırdırma Nedir?
Çek kırdırma işlemi özellikle ticaret dünyasında yaygın olarak kullanılmaktadır. İş ve ticaret dünyasında çeşitli sebeplerden dolayı anlık olarak ödeme yapılamadığı durumlar olmaktadır. Tam da bu noktada verilen çekler vadeyi uzatmayı sağlamaktadır. Mal ya da hizmet karşılığı ödeme yapılması son zamanlarda çek olarak yaygınlaşmıştır. Çeklerin üzerine alıcı kişinin ödeme alacağı tarih ve ödeme miktarı yazmaktadır.
Tarih geldiği zaman ödemeyi alacak kişi bankaya giderek çek de yazan miktarı alabilir. Yalnızca tarihi beklemek gerekmemektedir. Acil nakit para ihtiyacı olan kişiler uzun vadeli çeklerini beklemeden bozdurabilirler. Bu yöntemlerin ilk başında ise çek kırdırma dediğimiz olay yer almaktadır. Çek kırdırma oranları dediğimiz bu işlemler, bankanın ya da farklı faktoring şirketlerinin komisyon alarak vadesinden önce ödeme yapmalıdır. Öncelikle çekin bozdurmaya uygun olup olmadığı tespit edilir. Daha sonrasında ise alacaklı kişiye çekin miktarı ödenir.
Bu işlemin yapılmasından sonra çek sahibi artık ya banka ya da faktöring şirketi olmaktadır. Çek kırdırma dediğimiz olay vadesi gelmeyen çeklerin nakit paraya dönüştürülmesidir. Bankalar ya da faktoring şirketler aracılığı ile yapılabilen bu işlemde faiz ve komisyon kesintisi yapılmaktadır. Bu durumda çekte yazan miktarın altında para alırsınız. Alıcının hakkı olan çek vadesi gelmeden önce bozdurulduğunda el değiştirmektedir.
Çek Kırdırma Nasıl Yapılır?
Çek kurum ya da işletmelerin uzun vadede parayı ödeyeceklerine dair verdikleri bir teminat türüdür. İşletmeler yapmış oldukları ya da almış oldukları hizmet karşılığında alıcı tarafa ödeme yapmak için belli vadede çek yazabilirler. Vadesi gelen çek alıcı tarafından bozdurulur.
Çekin üzerine yazılan vade tarihi ve miktarı günü geldiği zaman bankaya da faktoring şirketler aracılığıyla çekilebilir. Ancak acil nakit ihtiyacı olan kullanıcılar çoğu zaman çeklerin vadesinin gelmesini beklemeden kırdırmak isterler. Çek kırdırma terimi buradan gelmektedir. Bankalar ya da faktoring şirketler vadesi gelmeyen çekleri bozdurmaktadırlar.
Belli bir komisyon ve faiz oranı ile çekten daha düşük miktarda ücret almanıza neden olan bu çek kırdırma dediğimiz olay da banka çeki sizin üzerinizden devralır ve ödeme günü geldiğinde kendilerini tahsil ederler. Ancak alıcılar ödeme günü gelmeden bankaya da faktörlük şirketlere çek kırdırma işlemi yaptırdıkları zaman hem faiz hem komisyon çek miktarından düştüğü için daha düşük ücret almaktadırlar.
Çek bozdurma yapılırken dikkat edilmesi gerekenler?
Çek karşılığında yapılan bu istişare işlemi yapılabilmesi için doğru kurum seçilmelidir. Çeki nakitte çevirme olayında banka ve faktoring şirketler kullanmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çeklerde uygulanan faiz ve komisyon oranlarının ne kadar olduğudur. Her bankanın ve banka dışı şirketlerin çek bozdururken uyguladığı komisyon ve faiz oranları farklılık göstermektedir.
Tam da bu noktada alıcılar vadesi gelmeyen çeklerini bozdurma işlemi yapmak istedikleri zaman öncelikle araştırmaları gereken şey faiz oranlarının ve komisyon ücretlerin ne kadar olduğudur. Alacağınız ödeme banka ya da banka dışı şirketler tarafından üç şeye dikkat edilerek belirlenir;
- Çekinizin vadesi ve tutarı
- İşlem hacminiz
- Çekin sahibinin taşıdığı risk
Bankaya da banka dışı şirket yukarıda belirttiğimiz detaylara dikkat ederek ödemeyi çekil tutarından komisyonunu faizini düşerek hesaplar. Faiz ve komisyon yukarıda da belirttiğimiz gibi maliyet yapısına göre değişiklik göstermektedir.
Tam da bu noktada özellikle faiz ve komisyon miktarı düşük olan banka ya da bankada şirketlerden çek kırdırma işlemi yapılmaktadır. Vadeli çeklerini acil nakit paraya dönüştürmek isteyen alıcılar sıklıkla bankaya da faktoring şirketlerinin maliyetlerini araştırmak ile uğraşmazlar. Tam da bu noktada en kısa sürede en uygun bankaya da şirkete ulaşabilmenin yolu ise müşterinin daha evvel çalışmış olduğu finans kuruluşlarından yardım almasıdır. Bunun yanı sıra dijital ortamlarda yer alan platformlarda çek kırdırma oranlarını kıyaslayabilirsiniz.
Çek Kırdırma Oranları 2023
Ticari faaliyet gösteren işletmeler ya da kurumlar aldıkları hizmetin karşılığını uzun vadede ödemek istedikleri zaman alıcı tarafa çek yazarlar. Çekin üzerinde belirtilen miktar ve tarih alıcı tarafın tarih geldiğinde ödemeyi almasını sağlamaktadır. Çekin üzerinde yazan tarihi beklemek istemeyen alıcı taraf istediği vakitte bankaya da faktoring şirketlere başvurarak çekini kırdırabilir. Çek kırdırma oranları 2023 yılında yeniden artış gösterip göstermediği merak edilmektedir.
Çeklerin vadeleri uzun olduğu için sıcak paraya ihtiyaç duyan ticari işletme sahipleri gittikleri bankaya da faktoring şirketlere komisyon ve faiz vererek çeklerini bozdurabilirler. Bankaların alacağı %4 ile %7 arasında faiz faktoring şirketler ile kıyaslandığında yüksek kalmaktadır. Ortalama 100 bin liralık çeki olan bir kişinin erken kırdırmak için başvurduğu bankada 4 ila 7 bin lira arasında ödeme tahsil edilmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bankalara kıyasla faktoring şirketlerinin faiz oranları daha düşüktür.
Bankalar çek kırdırma işlemlerinde belli bir yüzdeye göre alım yapmaktadırlar. 2022 yılında çek kırdırma oranları %6 ile %8 arasında değişiklik göstermektedir. Bazı komisyoncular ise fatura kesmeden çek kırdırma işlemi yapmaktadırlar. Komisyoncu denmesinin sebebi de devlete ödenen %18’lik KDV’yi fatura kesmedikleri için yasal olmayan yoldan kendi ceplerinde atmaktadırlar.
Banka Çek Kırdırma Oranları
Çek sahipleri özellikle bankaların ve faktoring şirketlerinin çek kırdırma oranlarını merak etmektedirler. Bankalar ya da firmalar çek kırdırma işlemi için %5 ila %8 arasında komisyon almaktadırlar. Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, ING Bank, TEB, Yapı Kredi, QNB Finansbank ve Vakıfbank aracılığı ile vadesi gelmeyen çeklerinizi bozdurabilirsiniz. 2022 yılında bankaların çek kırdırma komisyon ücretleri şu şekilde belirlenmiştir;
- Akbank çek bozdurma işlemleri için 100 TL’de 16 TL kesinti yapmaktadır
- Denizbank kendi bankasına ait çeklerde 15 TL kesinti yaparken farklı bankanın çekleri için ise 40 TL kesinti yapmaktadır.
- Qnb Finansbank kendi bankasına ait çeklerde bozdurma işlemi için 35 TL komisyon ücreti almaktadır. Başka bankaya ait çeklerde ise 100 TL de 55 TL oranında çek kırdırma işlemi yapmaktadır.
3 Aylık Çek Kırdırma Oranları
3 aylık çek kırdırma oranları için bankaya da faktoring şirketleri başvuran alıcılar farklı komisyon ücretleri ile karşılaşacaklardır. Ancak daha önce çalışmış oldukları bankalar ya da sürekli hesabına yüksek paralar dönem müşterileri için avantaj sunan Ziraat Bankası ya da Vakıfbank müşterisi olan kişiler çek bozdurma işlemi yapmak istedikleri zaman çok düşük ücret de bir komisyon ödemektedirler.
Yasal olmayan yollarla çek kırdırmak isteyen kullanıcıların başvurdukları yöntemlerden birisi de faktörün şirketlerdir. Bankalar genelde %5 ile %8 oranında faiz alırken faktoring şirketler %4 ile %7 arasında faiz almaktadır. Yalnızca bankalar ya da faktörün şirketler aracılığı ile değil aynı zamanda kuyumcular da çek bozmaktadır. Vadesi gelmeden çeki bozdurmak isteyen kullanıcılar eğer 3 aylık bir çeke sahiplerse %5 ila %8 arasında bir faiz ile çeklerini bozdurabilirler.
Faktoring Çek Kırdırma Oranları Hesaplama
Faktoring firmalar aracılığı ile yapılan çek tahsilatlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Türkiye bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu tarafından izni olup olmadığıdır. Türkiye bankacılık denetleme ve düzenleme kurulu tarafından verilen izinler çerçevesinde faktoring firmalar belli komisyonlar içerisinde çek bozdurma yapabilmektedirler. Son zamanlarda sıklıkla kullanılan tam faktoring ve Yaşar faktoring kurumları çek kırdırma oranları ise %12 olarak belirtilmiştir.
Çek Kırdırma Komisyon Oranları
Her bankanın çek kırdırma oranları birbirinden farklıdır. Bankada çek bozdururken yalnızca çek kırdırma oranlarına bakılmaz aynı zamanda kişinin sicil durumunda göz önünde bulundurulur.
- Ziraat Bankası çek kırdırma oranı %10
- Yapı Kredi Bankası çek bozma oranı %10
- Denizbank çek kırma oranı %10
- İş Bankası çek kırma oranı ise %9’dur
Bankalarda çekler bozdururken özellikle çekin vadesi çok önemlidir. Çekler hazırlanırken genelde 3 ay 6 ay ya da 12 aylık süreler zarfında hazırlanır. Ancak uzun vadeli olan bu çekleri acil nakit ihtiyacı olan alıcılar bankalar ya da faktörlük şirketler aracılığı ile bozdurmak isteyebilirler. Tam da bu noktada bankalara güvenen ancak diğer kurumsal olmayan yapılarda tereddüt duyan kişiler komisyon ücretlerini yok sayarak bankalara başvurmaktadır.
Çek bozdururken bir de karşıdaki ödeme yapan kişinin riskli birey olmasından kaynaklı karşılıksız çıkma ihtimali de vardır. Çek bozdurma oranları dikkate alınırken öncelikle vade süresi daha sonrasında ödeme yapacak kişinin geçmiş borç ödeme kayıtları incelenir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer fazla komisyon ücreti vermeden çeklerinizi kırdırmak istiyorsanız daha önce çalışmış olduğunuz bankalar aracılığı ile bu bozdurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Çünkü bankalar maaş müşterilerine ya da sürekli çek bozdurma işlemi yapan müşterilerine düşük rakamlar vererek işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Özellikle Ziraat Bankası ve Vakıfbank hesabımda sürekli yüksek miktarda para olan müşterileri için sıfır komisyon ile çek bozdurma işlemi yapmaktadır.
Faturasız Çek Kırdırma Oranları
Çek kırdırmak isteyen alıcıların faturasız çek kıran kurumlara başvurulması çok da mantıklı değildir. Bankalar, faktoring firmalar ve Türkiye bankalar düzenleme ve denetleme kurulu izniyle çalışan diğer kurumlar fatura kesmek ile mükelleftir. Yani bu durumda devlete %18 vergi vermek zorundadır. Ancak kuyumcular, galericiler ve diğer esnaflar aracılığı ile elden çek bozdurmak isteyen alıcılar fatura kesilmediği için faturasız çek tahsilatı yapmaktadırlar.
Takas Çeki Kırdırma Nedir?
Vadesi henüz gelmeyen çeki bankalar ya da diğer banka dışı kurumlar aracılığı ile bozdurmak isteyen alıcılar belli bir komisyon ve faiz ödeyerek çeklerini kırdırılabilirler. Bu durumda alıcı çekin üzerinde yazan miktarın altında bir para alır. Elindeki çeki ise bozdurmuş olduğu bankaya da diğer kuruma devreder.
Süresi gelmeyen çeki banka şubesine teslim ettiğiniz zaman çek takasa verilmiş olur. Takasa verdiğiniz çek vade günü geldiği zaman banka aracılığı ile ertesi gün hesabınıza yatırılır. Burada yaşanılan bu olayın amacı ise bankanın sizden komisyon ya da faiz kesintisi yapmamasıdır. Çeki bankaya verdiğiniz zaman ödeme günü geldiğinde banka sizden herhangi bir ücret almadan çekin üzerinde yazan tutarı hesabınıza yatırılmaktadır